Зустріч-презентація «90 років від дня народження Любомира Гузара» (27 лютого об 11 год)

Зустріч-презентація «90 років від дня народження Любомира Гузара» (27 лютого об 11 год)

Блаженніший Любомир Гузар – один із творців відродженої Української Греко-Католицької Церкви, кожен крок якого був прикладом молитви та терпіння, чесності та пастирської скромності. Його цитати, що стосувалися практично усіх сфер життя, сьогодні переосмислюються, як ніколи. Це величезний багаж, який потрібно вивчати усім справжнім українцям.

Його спокійному і проникливому голосу дослухалися праві та ліві, президенти та прем’єри, прості громадяни та академіки.

«Наш народ за більше ніж тисячу років переживав різні періоди. Були часи могутності нашої держави. Були часи позитивного співжиття з нашими литовськими сусідами. Були також століття, коли українці жили під володінням інших, не цілком прихильних до нас народів.

А все ж таки ми не переставали бути українцями, синами і доньками свого народу, навіть коли нам забороняли говорити рідною мовою чи коли треба було боротися за право існування взагалі. Цей факт, що ми не переставали бути собою навіть у дуже прикрих обставинах, може викликати захоплення, ба більше гордість.

Роки незалежності України? це благословенний час після довгого періоду поневолення.

Повсюдно у промовах наших політичних діячів звучить фраза «Любімо Україну!»

Такий милозвучний вислів часто прикриває певну неточність. У чому вона полягає? Сама вказівка на державу відвертає увагу від її громадян. Ведемо ось до чого: чи відчуваєте якусь різницю між «любіть Україну» і «любіть українців»?

Пошана до самого себе як до Богом обдарованого суб’єкта, пошана до всіх співвітчизників, які так само обдаровані, як і ми, щире бажання ставитися до всіх у правді й справедливості, щире бажання спільними силами шукати розв’язок, допомагати кожному, хто в потребі, думати категоріями загального добра, бути готовими пожертвувати собою, якщо це на благо наших братів і сестер».

Ось слова Любомира Гузара про Україну та здобуття нею незалежності.