Презентація монографії Ярослава Лопушанського «Віденська Франкіана: студії, докторат, академічне середовище Івана Франка у Віденському університеті (1892 – 1893)»

Презентація монографії Ярослава Лопушанського «Віденська Франкіана: студії, докторат, академічне середовище Івана Франка у Віденському університеті (1892 – 1893)»

В рамках VІІІ-го благодійного Етно-фесту у садибі Франків 25 серпня, відбулася кілька академічних заходів. Одних з них – презентація монографії «Віденська Франкіана: студії, докторат, академічне середовище Івана Франка у Віденському університеті (1892 – 1893)», автором якої є науковець, перекладач, директор Австрійської бібліотеки в Дрогобичі, кандидат філологічних наук Ярослав Лопушанський.

Директор Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Богдан Лазорак представив автора монографії, розповів про давню співпрацю між науковцем і музеєм: минулого року він передав копію дисертаційної справи Івана Франка. Це унікальні документи на 21-му аркуші, де Іван Франко власноруч написав заяву на здобуття наукового ступеня, автобіографію на шести аркушах, протокол про екзамен та інші важливі документи. Ярослав Лопушанський, практично першим з настанням Незалежності України, мав можливість довгий час працювати на науковій ниві у Відні та зібрати ґрунтовний матеріал, який згодом використав у своїй роботі.

Як розповів автор Ярослав Лопушанський, у монографії «Віденська Франкіана: студії, докторат, академічне середовище Івана Франка у Віденському університеті (1892 – 1893)», зібрано матеріали, які висвітлюють славістичні студії, здобуття наукового ступеня доктора філософії та академічне середовище Івана Франка у Віденському університеті а також приватне листування з дружиною.

Своїми враженнями поділився правнук Івана Франка, внук Петра Франка Петро Галущак, який разом із своєю сестрою Любою Галущак були присутні на презентації.

На завершення кожен бажаючий міг придбати книжку з автографом автора.