Презентація мапи «Дрогобиччина в давньоруський період» та новий туристичний маршрут «Дрогобич давньоруський»

Презентація мапи «Дрогобиччина в давньоруський період» та новий туристичний маршрут «Дрогобич давньоруський»

У п’ятницю, 27 вересня, коли відзначають Міжнародний день туризму, делегація Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» на запрошення Управління культури та розвитку туризму Дрогобицької міської ради взяла участь у презентації мапи «Дрогобиччина в давньоруський період» та новий туристичний маршрут «Дрогобич давньоруський». Захід відбувся у Палаці мистецтв музею «Дрогобиччина» та розпочався з хвилини мовчання в пам’ять про загиблих українців у війні з російськими окупантами.

Розпочала презентацію мапи керівниця відділу туризму, промоцій та креативних індустрій Ірина Партика. Вона розповіла вцілому про туризм, який охоплює сотні мільйонів людей в усьому світі, адже подорожі – найбільш популярний вид відпочину. Також пані Ірина коротко зупинилася на роботі туристичної галузі, власне, в Дрогобичі.

Під час заходу відбувся відео зв’язок з науковцями кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини інституту гуманітарних та соціальних наук НУ «Львівська політехніка». Вони привітали учасників заходу з Міжнародним днем туризму та зазначили великий вклад Дрогобиччини у розвитку туристичної сфери Львівщини.

Цікавою була доповідь про археологічні розкопки на теренах Дрогобиччини директора Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Богдана Лазорака. Він детально розповів про унікальні знахідки віднайдені в населених пунктах нашого регіону. Чого вартує городище Х-ХІ століття в селі Ступниця, де зберігся вал висотою до восьми метрів, що оточував дитинець – по суті тут знаходиться «історичне серце» Дрогобиччини. Свою лепту щодо археологічних досліджень внесли також науковці ДІКЗ «Нагуєвичі», які виявили на території села Унятичі виявили багато керамічних уламків, датованих ІХ-XV ст.

Також цікаву і досить довгу доповідь про дослідження архітектурних пам’яток історії Дрогобича давньоруського періоду мав відомий архітектор та реставратор Роман Могитич.

На завершення заходу начальник Управління культури та розвитку туризму та водночас керівник проєкту Володимир Ханас подякував команду спеціалістів, завдяки яким побачила світ  туристична карта «Дрогобиччина в давньоруський період». Це – керівниця відділу туризму, промоцій та креативних індустрій Ірина Партика, історик Мирослав Ющишин та дизайнер Олександр Сабинін.