Тематичний урок «Історія свята українського козацтва» (1 жовтня 11 год.)

Тематичний урок «Історія свята українського козацтва» (1 жовтня 11 год.)

Цього року 1 жовтня в Україні відзначають свято День Українського козацтва. Щороку його святкують у день Покрови Пресвятої Богородиці.
День Українського козацтва був заснований у 1999 році. Свято встановлено, «враховуючи історичне значення і заслуги Українського козацтва в утвердженні української державності та суттєвий внесок у сучасний процес державотворення».
День Українського козацтва відзначають саме на Покрову Пресвятої Богородиці, бо Божа Матір вважається покровителькою козацтва.
Козацтво з’явилося в Україні ще в XV столітті. Спочатку підрозділи козаків були організовані для оборони земель від степових орд. Надалі козаки брали участь у війнах проти Московського князівства на боці Речі Посполитої, а в ході Визвольної війни і проти неї.
Запорізька Січ вважається першим демократичним незалежним об’єднанням, яке мало ознаки республіканського ладу. Основними принципами були свобода і рівність. Не було ні панів, ні рабів, ні бідних, ні багатих. Всі мали рівні права і обов’язки. Але така свобода не супроводжувалася вседозволеністю. Жорстка дисципліна і відповідальність були запорукою успіхів під час військових походів.