Реалізація проекту в рамках програми «Наука для суспільства ІІ – Гуманістика – Суспільство – Ідентичність»

Реалізація проекту в рамках програми «Наука для суспільства ІІ – Гуманістика – Суспільство – Ідентичність»

Вищий державний колегіум імені Вітелона в місті Лєгніца отримав 135 030,00 злотих на реалізацію проекту «Мандрівки з історією – від землі Вітелона до землі Івана Франка».

Вищий державний колегіум імені Вітелона в місті Лєгніца (Польща) інформує про надання Міністерством освіти і науки Польщі фінансування в сумі 135 030,00 злотих на проект «Мандрівки з історією – від землі Вітелон до землі Івана Франка», ініційований і керований докторкою, професоркою факультету соціальних та гуманітарних наук Колегіуму Вітелона – Беата Скварек.

Метою проекту є проведення подальших досліджень, зосереджених, відповідно до історичної методології, на пошуку невідомих, автентичних і надійних джерел для аналізу історичних фактів, описів подій, наративних і картографічних матеріалів, реєстрів, щоденників з кінця XVIII – першої третини XX ст. і стосуються Дрогобича та його регіону. Аналіз історіографії Дрогобиччини показує, що саме цей період є одним із найменш досліджених. Введені в обіг матеріали покажуть туристичні, промислові, освітні та культурні цінності Дрогобиччини.

Проєкт є частиною програми «Від землі Вітелона до землі Івана Франка», концепція якої була створена у 2019 році в результаті багаторічної Вищого державного колегіуму імені Вітелона в місті Лєгніца (Польща), Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» та Дрогобицького державного педагогічного університету ім. Івана Франка. Проєкт має інноваційний характер і заповнює прогалину в історичних дослідженнях, пов’язаних насамперед із дослідженням маловідомих історичних фактів, а також введенням невідомих матеріалів пов’язаних із мандрівками Дрогобиччиною у кінці XVIII – першій третині ХХ ст. Матеріали та віднайдені архівні джерела реконструюють мандрівки Дрогобиччино, які пов’язані із «давнім пограниччям», цікавими постатями, забутими маршрутами та архівними описами цих мандрівок кінця XVIII – першої третини XX ст. століттями. Результатом діяльності науковців у 2019 році стало видання у 2020 році монографії «Ян Невядомський (1840–1914) – його роль у житті Дрогобича» за співфінансування Фундації PZU, а у 2022 році «Дрогобич і Дрогобицька земля». у 1914-1919 рр. Дослідження з історії міста та краю» за кошти державного бюджету за програмою міністра освіти і науки Польщі – «Досконала наука». Співпраця, яка продовжує дослідження вчених з Польщі та України, повністю зміцнилася не лише в науковому, а й в історичному, педагогічному, культурному та волонтерському форматах.

Дослідницька група проекту складається з:

д-р Беата Скварек, професор факультету соціальних та гуманітарних наук кафедра психології та педагогіки Вищого державного колегіуму імені Вітелона в місті Лєгніца (Польща) – керівник проекту; стаж наукової роботи 18 років; з 2013 р. співпрацює з Дрогобицьким державним педагогічним університетом імені Івана Франка, у якому проходила стажування з квітня 2021 р. по листопад 2022 р. Науковий доробок: 5 монографій, з них 3 у співавторстві; 10 монографій під редакцією та у співавторстві; понад 60 статей; 5 рецензій у наукових виданнях; організувала та співорганізувала 25 всеукраїнських та міжнародних конференцій; авторка багатьох внутрішньоуніверситетських грантів, наданих у 2019-2022 н.

Лазорак Богдан – кандидат історичних наук, доцент; стаж наукової роботи – 14 років; музейний стаж – 6,5 років (директор Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Львівської обласної ради); у міжнародному форматі співпрацює з Фундацією Охоронямо Спадщину в Любліні, Музеєм Фастнахта в Бжозові та Вищим державним колегіумом імені Вітелона в місті Лєгніца (з 2019 р.); науковий доробок: 9 монографій, з них 7 у співавторстві; 12 рецензій у наукових виданнях; понад 200 статей; реалізація міжнародних грантів спільно з Дрогобицьким державним педагогічним університетом імені Івана Франка у 2011-2022 рр.

Тетяна Лазорак, магістр педагогічної освіти; стаж наукової роботи – 11 років; музейний стаж – 3,5 роки (старший науковий співробітник Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Львівської обласної ради; співпрацює з фундацією Фундацією Охоронямо Спадщину в Любліні, та Вищим державним колегіумом імені Вітелона в місті Лєгніца (з 2019 р.), Дрогобицьким університетом. імені І. Франка; науковий доробок: 4 монографії у співавторстві та співредагуванні;5 рецензій у наукових виданнях; понад 60 статей; реалізація міжнародних грантів спільно з Дрогобицьким державним педагогічним університетом імені Івана Франка у 2008-2018 рр. та музейних грантів у 2020- 2022 рр.

Кінцевим результатом проекту стане видання монографії «Країна солі та нафти»: історія мандрівок Дрогобиччиною у 1768 – 1914 рр. Дослідження та тексти», яка завдяки впровадженню унікальних та раніше невідомих джерельних документів, наблизить, розширить та закріпить польсько-українські знання про минуле з невідомими фактами, пов’язаними з історичними мандрівками Дрогобиччиною, а також збереже історію та інші цінності, в тому числі унікальну цінність спадщини Дрогобицької землі, для нинішніх і майбутніх поколінь туристів.

«Проект фінансується з державного бюджету, виділеного Міністром освіти і науки Польщі в рамках Програми «Наука для суспільства II».