До 108-ї річниці смерті Івана Франка в ДІКЗ «Нагуєвичі» відбулася спільна молитва-панахида

До 108-ї річниці смерті Івана Франка в ДІКЗ «Нагуєвичі» відбулася спільна молитва-панахида

Сьогодні, 28 травня минає 108 років, як у Львові помер український геній Іван Франко. Він тривалий час боровся з хворобою. На початку 1916 року стан його здоров’я значно погіршився.

Франко мав деформуючий ревматоїдний поліартрит, який ускладнювали інші дрібні захворювання, злиденні матеріальні умови, посилена творча праця, ув’язнення та холод. Хвороба викликала у Франка незворотні зміни кори головного мозку та паралізувала кисті рук.

Письменник зустрів смерть в самотності: сини воювали на фронтах, дочка поїхала до Києва, дружина була у психлікарні.

В Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі», біля хреста до скасування кріпацтва 1848 р. авторства Якова Франка, сьогодні відбулася спільна молитва-панахида, яку провів настоятель церкви Святого Миколая Чудотворця в Нагуєвичах Андрій Безушко. Участь у ній взяли представники Дрогобицької військової адміністрації, Дрогобицького державного педагогічного університету, місцевої влади, працівники та відвідувачі музею.

Секретар Дрогобицько-Самбірської єпархії УПЦ КП Андрій Безушко у своїй промові акцентував увагу на такому понятті, як пам’ять. Адже завдяки їй ми знаємо своє коріння і сьогодні вшановуємо такого велета, як Іван Франко.

Директор ДІКЗ «Нагуєвичі» Богдан Лазорак подякував усім учасникам поминальної молитви і нагадав, що Іван Франко зі своє дружиною киянкою Ольгою Хоружинською виховав чотирьох дітей, які також залишили величезну спадщину. І не випадково вчора на ІІІ з’їзді архівістів, що відбувся тут, правнук Івана Франка Петро Галущак згадував про глибокі коріння цієї Києво християнської традиції. Також Богдан Лазорак повідомив, що саме в ці хвилини земля з Нагуєвич буде висипатися в Києві, біля пам’ятника Іванові Франку, яку привіз до столиці директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус.

Голова Дрогобицької військової адміністрації Степан Кулиняк, завершуючи свій виступ сказав «Маємо наслідувати Франка, шанувати Франка, популяризувати Франка! І це його гасло «Боротись – значить жить» було нашим орієнтиром і дороговказом у повсякденному житті».

Опісля усі учасники поминальної молитви поклали квіти до пам’ятника українського генія Івана Франка в Нагуєвичах на території Літературно-меморіального музею.