Делегація ДІКЗ «Нагуєвичі» відвідала фестиваль бойківської культури «Бойко-FEST» в Самборі

Делегація ДІКЗ «Нагуєвичі» відвідала фестиваль бойківської культури «Бойко-FEST» в Самборі

У неділю, 4 серпня, в Самборі відбувся фестиваль бойківської культури «Бойко-FEST». У програмі фестивалю – виставка прикладного мистецтва, виступи народних колективів, ярмарок народних ремесел, майстер-класи, традиційні страви бойківської кухні, веселі атракціони та ігри для наймолодших гостей, конкурс вишиванок та багато іншого. Організували захід комунальні заклади Львівської обласної ради «Історико-етнографічний музей «Бойківщина» та «Самбірський фаховий коледж культури і мистецтв» у співпраці з Самбірською міською радою та за підтримки Львівської обласної військової адміністрації й Львівської обласної ради.

Гості на фестиваль приїхали з різних куточків Львівщини. Серед них і представники Франкового краю. Дрогобиччину представляли колеги-музейники Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» на чолі із заступницею директора Лілією Хміль, голова Всеукраїнського товариства «Бойківщина» Любомир Сікора, багаторічний голова Дрогобицької районної ради Михайло Сікора, директор Спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школа олімпійського резерву з велоспорту «Медик» Павло Попович.

Привітали гостей керівництво міста Самбора, директорка історико-етнографічного музею «Бойківщина» та співорганізаторка свята Ольга Білас. Вона зазначила: «Ідея не зовсім нова, адже Самбір має давні традиції збереження культури бойків. Ще з минулого століття ця ідея бере свої витоки, адже в кінці 20-х років минулого століття саме інтелігенція Самбора організувала товариство «Бойківщина», а, відповідно вже на базі товариства було засновано музей. Його основною метою є популяризація бойківської культури та збереження бойківської автентичності та бойківських ремесел».

Під час заходу відбувся аукціон, який провели голова Західноукраїнської спілки музеїв Ігор Тимець і директорка історико-етнографічного музею «Бойківщина» Ольга Білас та благодійний збір на потреби Збройних Сил України.