ДІКЗ «Нагуєвичі» поповнився старовинними та цінними з історичної точки зору експонатами

ДІКЗ «Нагуєвичі» поповнився старовинними та цінними з історичної точки зору експонатами

Сьогодні, 5 серпня, Державний історико-культурний заповідник «Нагуєвичі» поповнився старовинними та цінними з історичної точки зору експонатами. Дякуючи протоієрею Андрію Буню, музею передано виготовлену з каменю фігуру Матері Божої та металевий надбанний хрест, датований 1891 роком. Він оздоблений променями, які розходяться від центральної пуклі по двох діагональних осях, збагачених на кінці чотирма ліліями.

Як описує український архітектор, етнограф і дослідник Ярослав Тарас у своїй книзі «Українська сакральна дерев’яна архітектура»: «Особливістю більшості хрестів українських церков є те, що вони у підніжжі мають півмісяць, звернений рогами вгору». А хрест, який подарований сьогодні музею є досить рідкісний, тому що на півмісяці закріплена ще й дата його виготовлення. Ці раритети займуть чільне місце в експозиції музею Франка в Нагуєвичах.

Також результатом сьогоднішньої експедиції є поповнення колекції портретів Каменяра для нашого музею. Зокрема це портрет на дереві Івана Франка і Тараса Шевченка та керамічний овальний барельєфний портрет Франка, обрамлений гілками дуба і калини з жовто-синьою стрічкою. Ініціював передачу цих портретів відомий дрогобицький краєзнавець та журналіст Романа Пастух за згоди директора Дрогобицького шахово-шашкового клубу «Софія» Петра Химина.

Хранителі ДІКЗ «Нагуєвичі» за передані експонати висловлюють величезну вдячність о. Андрію Буню, паламарю церкви Святого Миколая села Довге Богданові Кобільнику, краєзнавцю Роману Пастуху та директору Дрогобицького ШШК «Софія» Петру Химину.