В Трускавці відбулася чергова презентація мандрівної книги «Країна солі і нафти»: описи подорожей Дрогобиччиною у 1768–1914 роках. Студії. Документи. Матеріали»

В Трускавці відбулася чергова презентація мандрівної книги «Країна солі і нафти»: описи подорожей Дрогобиччиною у 1768–1914 роках. Студії. Документи. Матеріали»

У четвер, 5 вересня, в музеї історії міста-курорту Трускавця відбулася чергова презентація мандрівної книги «Країна солі і нафти»: описи подорожей Дрогобиччиною у 1768–1914 роках. Студії. Документи. Матеріали». Попередньо презентації відбулися в Літературно-меморіальному музеї Івана Франка в Нагуєвичах, де всі автори книги – директор Державного історико-культурного заповідника Нагуєвичі та викладач ДДПУ імені Івана Франка Богдан Лазорак, доцент факультету соціальних і гуманітарних наук Колегіуму Вітелона Державного університету в Легниці, кандидат історичних наук доктор Беата Скварек та старший науковий співробітник ДІКЗ «Нагуєвичі» Тетяна Лазорак представили свій вклад в роботу над цією книгою. Наступні презентації відбулися у Львівському Фотомузеї та Дрогобицькій центральній бібліотеці ім. В. Чорновола.

Захід розпочався з хвилини мовчання в пам’ять про загиблих мирних жителів Львова, Полтави, Харкова, Кривого Рогу та інших міст і сіл, які загинули в результаті останніх варварських бомбардувань північної недодержави та наших воїнів, які віддали своє життя, боронячи нашу землю від ненависних окупантів.

Директор музею історії міста-курорту Трускавця Галина Коваль представила автора монографії Богдана Лазорака та надала йому слово.

Богдан Лазорак коротко ознайомив присутніх про розділи, які увійшли до книги та більш детально розповів про ті фрагменти монографії, що стосуються подорожам до Трускавця, Борислава, Стебника, Урича, Підгородців та сусідніх населених пунктів.

Також він розповів, що ця книга є завершенням трилогії монографій із серії «Доба Франка», запланованих у рамках проєкту «Від землі Вітелона до землі Івана Франка», до складу якої раніше увійшли книги «Ян Нєвядомський (1840-1914) – його роль у житті Дрогобича» і «Дрогобич і дрогобицька земля у 1914-1919 рр. Дослідження історії міста та регіону».

Слід відзначити, що всі ці три книги вийшли у співпраці науковців Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі», Державного закладу вищої освіти Колегіуму Вітелона в Лєгниці та Дрогобицького державного педагогічного університету ім. Івана Франка.

Як завжди неперевершеним був виступ Народного театру ім. Лесі Українки Дрогобицького Народного дому ім. Івана Франка. Постановка п’єси «Мойсей України. За крок до останньої сповіді» викликала захоплення у тих, хто цього дня завітав до музею історії міста-курорту Трускавця. Ще довго глядачі своїми оплесками не відпускали акторів: Івана Сеха, Аллу Мельничук, Андрія Юркевича та Богданчика Зварича.