Історико-краєзнавчий музей міста Борислава. Чергова презентація книги «Країна солі і нафти»…

Історико-краєзнавчий музей міста Борислава. Чергова презентація книги «Країна солі і нафти»…

Чергова презентація книги «Країна солі і нафти»: описи подорожей Дрогобиччиною у 1768-1914 роках. Студії. Документи. Матеріали відбулася сьогодні 11 жовтня в історико-краєзнавчому музеї міста Борислава.

Директор музею Андрій Спас, представляючи одного з авторів книги сказав: «Загалом книжка справляє надзвичайне враження, тому що тут є матеріали, описи, світлини тих всіх подій, які відбувалися в той час, в період з 1768 по 1914 роки і прекрасно, що цей матеріал є узагальнений».

Співавтор книги «Країна солі і нафти»… директор ДІКЗ «Нагуєвичі» Богдан Лазорак запевнив, що цю трилогію ми будемо продовжувати, вона не буде зупинена і розповів про попередні праці, які вийшли в рамках проєкту «Від землі Вітелона до землі Івана Франка». Також він розповів про розділи книги, з якими можуть ознайомитись читачі та більш докладно зупинився на тих, що стосуються Борислава та його околиць.

Цікавою була інформація про графа Владислава Тарновського з села Вороблевичі, який був завзятим мандрівником (побував не в одній екзотичній країні світу) і написав дві поеми «Пустельник в Уричі» та «Кропивник» з описами місцевих легенд і де він популяризує походження Русі. З цими творами можна ознайомитись, прочитавши книгу.

Своїми враженнями про сьогоднішню презентацію поділився і кандидат біологічних наук, раніше доцент ДДПУ, а тепер заступник міського голови міста Борислава Мирон Цайтлер: «Дуже влучна назва книги «Країна солі і нафти»…, адже одна з версій походження назви Галичина з грецької означає сіль. А бориславська нафта – це як «світло просвітлення» ресурсів, які дав наш край. Це – нафта, це гас, це озокерит і їхня природня властивість світити, гріти, утеплювати. І дуже приємно, що саме цими ресурсами нафти і солі присвячена ця величезна праця. У стратегії туризму Борислава ми визначаємо сім основних сенсів. Це – нафта, сіль, гас, озокерит, мінеральні води, особливі ландшафти та ті постаті, які творили історію нашого краю».

Теплими словами про сьогоднішню поділилася начальниця управління культури, молоді, фізичної культури і спорту Бориславської міської ради Роксоляна Гарасимів. Вона висловила переконання, що співпраця, яка розпочалася раніше, розвинулася в ході підготовки до минулорічної конференції до 175-ї річниці від дня народження Стефана Коваліва між Бориславом і Державним історико-культурним заповідником «Нагуєвичі» буде продовжуватися й надалі в плані історії та краєзнавства. Також вона подарувала для музею в Нагуєвичах гасову лампу, як один із символів Борислава.

Також зі словами вдячності за цікаву презентацію виступили ініціатори заходу – Бориславська міська філія Всеукраїнської ГО «Союз Українок», а саме її голова Людмила Булик та Віра Тупичак.

Традиційно на завершення презентації Богдан Лазорак передав примірники книги для бібліотеки міста Борислава, управлінню культури міста, «Союзу Українок» Борислава, колишньому випускнику історичного факультету Дрогобицького педуніверситету, захиснику України Андрію Гнатишину.

На завершення Бориславський народний драматичний театр для дітей та юнацтва ім. Петра Телюка представив глядачам уривок з п’єси Івана Франка «Украдене щастя».