Лекція «Перша зустріч Василя Стефаника та Івана Франка» (4 травня об 11 год)

Лекція «Перша зустріч Василя Стефаника та Івана Франка» (4 травня об 11 год)

Ось, як згадує Василь Стефаник про зустріч з Іваном Франком у Львові: «Я боявся, що Франко не сміє вийти на вулицю через грізні голоси тодішньої польської преси, і запроектував тому прохід у Стрийський парк. Він згодився і покликав до нас ще двох своїх хлопців… На долині, як ми мали виходити на вулицю, Франко сказав до мене: «Я все виходжу щодня до своїх редакцій, але мене так не видно, я менше високий від вас, і тому дотепер ще не битий. Я не хотів би, щоби ви за мій гріх невинно покутували».

Я відповів: «Я не годжуся з вашою статтею про Міцкевича, а ми йдемо в дільницю робітничу, вас добре робітники знають як свойого товариша і провідника. Тут ми можемо свобідно перейти, я буду держатися трохи позад вас, як задля сторожа, а ви з хлопцями йдіть передом». І я показав свою грубу палицю. Хлопці бігали то перед нами, то за нами, а Франко говорив до мене, що ми в біді підемо до кофейні, де часто сиділи його близькі люди при каві. Стало сидів Остап Терлецький, час від часу показувався польський поет Ян Каспрович, разом з Франком співробітник «Кур’єра львівського». Ніхто Франка не нападав, ми спокійно сиділи коло півгодини в Стрийськім парку, і тоді він просто напав на свою декламаторську – так він казав – і без таланту написану «Каменярі». Я тоді, як сидів поруч Франка, був противної думки, як він, так само і тепер».

А яка ж була їх перша зустріч в Дрогобичі? Про це можете дізнатися, відвідавши лекцію, яка відбудеться 4 травня об 11 годині в Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі».