Державний історико-культурний заповідник «Нагуєвичі» співпрацюватиме з Волинським національним університетом імені Лесі Українки

Державний історико-культурний заповідник «Нагуєвичі» співпрацюватиме з Волинським національним університетом імені Лесі Українки

Другого квітня в царині музеєзнавства та освіти відбулася знакова подія – директор Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Богдан Лазорак та ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось підписали договір про співпрацю. Під час розмови між представниками музею та університету прозвучали цікаві ідеї, як можна втілити спільні проєкти у дослідженні та популяризації історії та археології, музейництва та охорони об’єктів культурної спадщини.

Можливі історичні, археологічні та філологічні експедиції Франковим краєм, які здійснюватимуть студенти ВУЗу – це стане новою практикою у вивченні наших геніїв – Лесі Українки та Івана Франка.

Як наголосив директор ДІКЗ «Нагуєвичі» Богдан Лазорак, саме тандем Івана Франка та Лесі Українки (ім’я, якої носить університет) в кінці ХІХ на початку ХХ століття став поштовхом для становлення українства в цілому, як на землях Галичини, так і Волині. Заповідник готовий прийняти студентів для наукових практик, для цього є всі відповідні умови. Також Богдан Лазорак запросив Анатолія Цьося та делегацію ВНУ ім. Лесі Українки взяти участь в ІІІ-му Міжнародному з’їзді архівістів та хранителів музеїв, яка відбудеться 27-28 травня в Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі».

Метою підписання є реалізація проєктів у сфері організація освітньо-виховної та педагогічної діяльності, спрямованої на пошук, підтримку та сприяння розвитку обдарованої молоді, профорієнтації.

Відтепер наші заклади матимуть більше можливостей для організації та проведення спільних науково-практичних конференцій, виставок, методичних семінарів, робочих зустрічей щодо удосконалення навчальних планів; проведення науково-дослідницької роботи з історії та археології, музеєзнавства та пам’яткознавства, в галузі інформаційної справи; створення спільних наукових, інформаційних, педагогічних та методичних продуктів, видавнича діяльність тощо.

Також учасники зустрічі обговорили питання майбутньої співпраці університетів Дрогобича та Луцька.

В обговоренні подальших напрямів співпраці, проходження практик також взяли участь проректор з навчальної роботи та рекрутації, кандидат філологічних наук, професор Юрій Громик, проректор з навчально-виховної роботи та комунікації, кандидат філологічних наук, доцент Наталія Благовірна, завідуюча кафедри музеєзнавства, пам’яткознавства та інформаційно-аналітичної діяльності Світлана Гаврилюк, заступник декана з наукової роботи та міжнародної співпраці факультету історії, політології та національної безпеки доктор історичних наук, доцент Олег Разиграєв, доцент кафедри музеєзнавства, пам’яткознавства та інформаційно-аналітичної діяльності, кандидат історичних наук, доцент, фахівець з етнічної історії Волині, історії музейної справи Валентина Надольська та делегація ДІКЗ «Нагуєвичі» у складі: старший науковий співробітник музею Марія Добрянська, науковий співробітник музею Любов Плюйко та заступник головного бухгалтера музею Галина Щепанкевич.