День: 26.08.2024

Виставка картин до 168-ї річниці від дня народження Івана Франка «Франкова Бойківщина в сучасному живописі».

Виставка картин до 168-ї річниці від дня народження Івана Франка «Франкова Бойківщина в сучасному живописі».

В понеділок, 26 серпня, в галереї Літературно-меморіального музею І. Франка ДІКЗ «Нагуєвичі» відкрилася виставка картин до 168-ї річниці від дня народження Івана Франка «Франкова Бойківщина в сучасному живописі». Ця виставка – авторський проєкт двох українських художників: Члена Національної спілки художників України, викладача Підбузької «Малої академія […]

Відкриття та освячення нового вказівного знаку села Нагуєвичі з реконструкцією давнього герба

Відкриття та освячення нового вказівного знаку села Нагуєвичі з реконструкцією давнього герба

Останнім часом відвідувачі музею Івана Франка, які раніше приїжджали до рідного села Каменяра запитували: «А де дерев’яний знак при в’їзді до Нагуєвич, біля якого ми часто фотографувалися?» Так, з часом дерев’яна конструкція втратила привабливість і почала руйнуватися. То ж виникла ідея відновити вказівний знак і […]

Відкриття благодійного виставкового фото-проєкту «Один день з життя… Історія про незламність українського духу»

Відкриття благодійного виставкового фото-проєкту «Один день з життя… Історія про незламність українського духу»

Програма благодійного VІІІ-го Етно-фесту у садибі Франків, 25 серпня була досить насиченою із десятками різноманітних заходів з єдиною метою – зібрати кошти для наших військових. Та один із заходів показав, через що проходять наші мужні воїни, які отримали тяжкі поранення на війні. Це – виставковий проєкт «Один день з життя… Історія про незламність українського духу». Його спільно представляли Українське Фотографічне Товариство (УФОТО), Львівський Фотомузей, Львівське обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, Львівський освітньо-реабілітаційний центр, Державне Некомерційне Підприємство Центр Комплексної Реабілітації «Галичина», Військово-медичний клінічний центр західного регіону, Державний історико-культурний заповідник «Нагуєвичі» та Львівський палац мистецтв.

А презентував його керівник проектів «Фотографії старого Львова» і «Львівський Фотомузей», історик фотографії та волонтер Роман Метельський. Він докладно розповів про те, як виникла ідея цієї виставки, що хотіли донести автори світлин до глядача.

Так співпало, що на відкриття виставки приїхала велика група мешканців, які вимушені були покинути свої домівки через агресію москальських окупантів. І багато з них бачили все те, що зображено не фотографіях, в реальному житті. І думку всіх присутніх висловила одна жіночка: «Ця виставка дуже актуальна і потрібна нам, щоб показати правду і нездоланність українців».

Проєкт розповідає про життя військовослужбовців ЗСУ, котрі втратили кінцівки на російсько-українській війні. Втратили кінцівки, але не силу духу. Це історія про те, як вони долають себе і повертаються до життя, повертаються до боротьби. Це історія тих, хто вже переміг.

Довідково:

Над виставковим фотографічним проєктом працювали:

Олег Огородник – відомий львівський світливець, з 1991 член Спілки фотохудожників України. В 1995 отримав міжнародне звання AFIAP (художник), а вже в 1998 – міжнародне звання EFIAP (екселенс). З 2004 року є почесним членом Одеської фотографічної асоціації. В 2020 році став Лауреатом премії Василя Пилип’юка.

Ірина Баранська-Вороніна – фотохудожниця. З 2005 року член львівської спілки фотохудожників України. У 2013 році нагороджена бронзою Європи у Чеському міжнародному фотосалоні в категорії «Портрет».

Тарас Грень – відомий український військовий журналіст. Брав участь у перших в історії України міжнародних військових навчаннях «Щит миру» у 1994 році. Десять разів у якості начальника та організатора міжнародного об’єднаного пресцентру найбільших у Східній Європі мультинаціональних навчань сухопутних військ «Репід трайдент» з 2011 по 2021 рік.

Софія Легін – музеєзнавиця, учена секретарка Державного меморіального музею Михайла Грушевського у Львові. Понад двадцять років працює в галузі музейної справи. Співорганізаторка фотографічних фестивалів Львівські Фотофестини у 2019-2023 роках. Співзасновниця відновленого Українського фотографічного товариства (УФОТО) у 2021 р. Дослідниця історії УФОТО.

Роман Метельський – почав фотографувати в 1987 році, відтоді не випускає з рук камеру. В 2010 році заснував сайт Фотографії старого Львова, який на сьогодні входить в десятку кращих фотографічних ресурсів України. В 2021 році став співзасновником та очолив відновлене Українське фотографічне товариство (УФОТО).