День: 27.08.2024

Вперше у стінах Літературно-меморіального музею Івана Франка вистава «Мойсей України, або крок до останньої сповіді».

Вперше у стінах Літературно-меморіального музею Івана Франка вистава «Мойсей України, або крок до останньої сповіді».

На завершення вчорашнього дня вшанування 168-ї річниці від дня народження Івана Франка усі мали можливість переглянути виставу «Мойсей України, або крок до останньої сповіді» народного театру імені Лесі Українки Народного дому імені Івана Франка міста Дрогобича за п’єсою Алли Грабинської. По закінченні вистави глядачі у […]

Невідомі рукописи про Нагуєвичі і садибу Франків: благодійна екскурсія від директора ДІКЗ «Нагуєвичі» Богдана Лазорака.

Невідомі рукописи про Нагуєвичі і садибу Франків: благодійна екскурсія від директора ДІКЗ «Нагуєвичі» Богдана Лазорака.

Пізнавальну екскурсію провів директор ДІКЗ «Нагуєвичі» Богдан Лазорак. Він розповів історію музею, починаючи від спроби його створення Петром Франком ще в 1940-му році. Та доля склалася трагічніше: в 1941 році за наказом Микити Хрущова син Івана Франка був розстріляний, а комуно-партійна номенклатура вже в 1946 […]

Панахида за Іваном Франком і його батьками та покладання квітів до пам’ятника Каменяра.

Панахида за Іваном Франком і його батьками та покладання квітів до пам’ятника Каменяра.

Після нагородження переможця учасники церемонії відвідали місце, де народився Іван Франко. Спочатку на території Літературно-меморіального музею Івана Франка  в Нагуєвичах, біля пам’ятного Хреста до скасування кріпацтва 1848 р., авторства Якова Франка відбулося панахида за Івана Франка та його батьків.

Як у своєму зверненні до присутніх парох церкви Святого Миколая села Нагуєвичі отець Андрій Безушко зазначив: «І не спроста я сьогодні на панахиді додав імена Якова і Марії, бо коли, як не зараз ми з вами відчуваємо і бачимо, що, завдячуючи батькам зростають особливі діти. Зараз, коли Україна у війні з ордою, ми бачимо, що діти десь від батьків набралися тієї мудрості і цієї національної гідності, коли вони йдуть захищати Україну, знаючи, яким може бути завершення їхнього земного життя. Як Франко тоді, так і зараз. Він будив національну гідність та ідею, він підкреслював, що українець – це особлива людина, ні, не величніша, але особлива, бо вона живе на своїй землі і має древні корені».

Директор Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Богдан Лазорак відзначив величезну роль Якова Франка у відновленні давньої парафії села Нагуєвичі. І він заклав код Києво-християнської традиції своїм дітям, а вони в свою чергу – своїм. А завершив свій виступ пан Богдан такими словами: «Ми маємо всі разом плести ту вишиванку, такими нитками, які ніхто ніколи не розплете».

Начальник Дрогобицької військової адміністрації Степан Кулиняк висловив гордість за те, що ми можемо вважатися нащадками Івана Франка. «В нього є такі дуже гарні слова, що українська культура- це велика скарбниця народної мудрості і духовності, яку треба берегти і передавати нащадкам». Також Степан Кулиняк нагородив відзнакою Дрогобицької районної військової адміністрації директора Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Богдана Лазорака за проявлену волю, честь і підтримку під час збройної агресії росії проти України.

Після цього відбулося покладання квітів до пам’ятника українського генія Івана Франка в Нагуєвичах. Першими віддали шану Каменяру цьогорічний лавреат Міжнародної премії Олексій Сокирко, старостина села Нагуєвичі Леся Гром та директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус. До підніжжя пам’ятника поклали квіти представники Дрогобицької РВА, Дрогобицької міської ради, Дрогобицького державного педагогічного університету ім. Іван Франка, Іванківської РВА Київської області, члени журі Міжнародної премії імені Франка та громадськості Дрогобиччини.

 

 

Урочиста церемонія нагородження лауреата Міжнародної премії імені Франка

Урочиста церемонія нагородження лауреата Міжнародної премії імені Франка

Сьогодні, 27 серпня, у день народження Івана Франка, у Дрогобичі та Нагуєвичах продовжилося вшанування українського генія. Зранку перед міським народним домом біля пам’ятника Каменяру відбулася урочиста церемонія нагородження лауреата Міжнародної премії імені Франка, однієї з найпрестижніших українських нагород в галузі гуманітаристики. Голова міжнародного журі професор […]