До Дня хрещення Київської Русі – України в музеї відбулася тематична година

До Дня хрещення Київської Русі – України в музеї відбулася тематична година

В Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі» сьогодні ,28 липня, до Дня хрещення Київської Русі – України, у день пам’яті князя Володимира, відбулася тематична година, яку провела старший науковий співробітник музею Марія Добрянська. Відвідувачі музею мали змогу оглянути контактну книжкову виставку, розгорнуту в одному з експозиційних залів та почути розповідь про події, що відбувалися в серці України – місті Києві 1034 роки тому назад.

Датою Хрещення Київської Русі вважається 988 рік. За переказами, саме в липні князь Володимир Святославович повернувся з Візантії до Києва, щоб охрестити свій народ. На такий крок він пішов задля сприяння розвитку та зміцненню з країнами Європи.

Марія Добрянська також розповіла історію цього свята: «Масове хрещення людей у Києві відбулося в річці Дніпро при впаданні в нього річки Почайни. Християнізація Київської Русі була непростим процесом, оскільки місцями люди не бажали відмовлятися від язичницьких ідолів та чинили опір. Однак згодом капища замінили християнські храми й християнство як державна релігія набула поширення по всій Київській Русі. З прийняттям християнства на Русі поширилася писемність. Володимир закладав школи, будував церкви спершу в Києві, а згодом і в інших містах.»

Відвідувачі музею Івана Франка в Нагуєвичах дізналися, що запровадження християнства на Русі сприяло зміцненню державності, створенню визначних пам’яток літератури. Під його впливом розвивалися живопис, кам’яна архітектура, музичне мистецтво, розширювалися і зміцнювалися культурні зв’язки Русі з Візантією, Болгарією, країнами Західної Європи. Разом з християнством на східнослов’янських землях були запроваджені церковний візантійський календар. Християнство внесло позитивні зміни у світогляд людей. Воно справило великий вплив на розвиток духовної культури Київської Русі. З його запровадженням літературною мовою на Русі стала церковнослов’янська мова, створена приблизно за 100 років до прийняття християнства болгарськими просвітителям Кирилом і Мефодієм.

Коли християнство стало державною релігією Київської Русі, виникла потреба ознайомити віруючих з Біблією, житіями святих, проповідями, а також з історією християнства та його світоглядом.

В українській історії Володимира вважають одним із засновників і покровителів української державності, а день хрещення Русі символізує спадкоємність тисячолітньої історії нашої держави, соборність усіх українців і всіх українських земель навколо духовної столиці – Києва.