Арт-терапія в ДІКЗ «Нагуєвичі» для військовослужбовців, які проходять реабілітацію

Арт-терапія в ДІКЗ «Нагуєвичі» для військовослужбовців, які проходять реабілітацію

З початком повномасштабної війни у Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі» регулярно проводяться заходи з учасниками бойових дій, дітьми, які вимушені залишити рідні домівки, та дітьми, батьки яких перебувають на передовій. Нещодавно заповідник налагодив співпрацю з медичним центром на теренах Франкового краю, в якому проходять реабілітацію наші поранені воїни задля проходження в ДІКЗ «Нагуєвичі» арт-терапевтичних заходів. Арт-терапія допомагає зняти психічну напругу і стрес, подолати тривожність і страхи, агресію та імпульсивність, а також гармонізувати внутрішній стан людини.

Сьогодні наш музей відвідала перша група військових. Вони ознайомилися із садибою Івана Франка, відвідали кузню його батька – Якова, вислухали розповідь наукової співробітниці музею Ірини Сопотницької про дитячі роки малого Івася Франка.

Опісля, цікаву розповідь-презентацію для наших героїв провела наукова співробітниця Любов Плюйко. Тема її розповіді досить романтична: «Три любові в житті Івана Франка». Згодом вона провела екскурсію в Літературно-меморіальному музеї Івана Франка, де розповіла про життя українського генія, автора понад шести тисяч творів, «Мойсея українського народу».

Під час цих відвідин виникла ще одна ідея, яка буде започаткована для проведення таких заходів – анімалотерапія. Треба було бачити з яким трепетом і любов’ю військові відносилися до «господарки» музею – баранів, овець і коника. Кожен хотів їх погодувати, погладити та сфотографуватися – це була справді психологічна розрядка.

Як стверджують вченні, тварина дуже чутлива, вона не засуджує, не дає оцінок чи порад, що дуже гостро сприймається особливо коли людина травмована, повернулася з фронту або готується знов до бойових дій, була поранена чи просто знаходиться у стані дефіциту енергії або позитиву.

А на завершення заходу у стінах музею І. Франка прозвучала музика відомої пісні «Київський вальс». І як сказав один з відвідувачів, нарівні з відомою програмою «Україна має талант» можна відкривати «ЗСУ має талант» – вона матиме не менший успіх.

P.S. Із зрозумілих причин обличчя військових завуальовані.