Біографічний екскурс «Павло Загребельний – життєвий і творчий шлях» (23 серпня 12 год.)

Біографічний екскурс «Павло Загребельний – життєвий і творчий шлях» (23 серпня 12 год.)

25 серпня минає 100 років, як в селі Солошине на Полтавщині народився Павло Архипович Загребельний. З раннього дитинства майбутній письменник проявляв любов до України. Своє рідне село називав «українською Америкою», адже населення села складали втікачі «незалежні». Село знаходилося на межі земель Війська Запорозького і царської імперії.

Павло Загребельним був дуже прямолінійною людиною. Про нього був такий жарт, що він не може піднятися на другий поверх Спілки письменників, щоб не нажити собі хоча б одного ворога. На що Павло Архипович відповідав, що чим більше у людини ворогів, тим вона цінніша.

Різкий у висловлюваннях, критичний до графоманів, один із небагатьох, хто боронив українську мову і літературу, – таким знають Павла Загребельного – головного редактора.

Йому вдалося неймовірне – перейменувати «Літературну газету» в «Літературну Україну» – і це у той час, коли де-юре України ще не існувало!

Наступним проявом патріотизму стали романи «Смерть у Києві», «Первоміст». Сміливість автора полягала у тому, що писати на історичну тему в українській літературі було заборонено. А він не лише не постраждав і переміг своїх запеклих опонентів, а й отримав за ці твори звання лауреата Шевченківської премії.