1831 : спалення упирів в Нагуєвичах.

1831 : спалення упирів в Нагуєвичах

Разом з актором Львівського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Ю. Дргобича Іваном Гарасимчуком, а також режисерами та артистами Київського академічного театру Українського фольклору “Берегиня” сьогодні у садибі Франків прийняли рішення про підготовку сценарію художнього кіно-фільму у жанрі містики та історичної драми присвяченого неймовірній і легендарній історії про спалення жінки в Нагуєвичах….

Наразі обговорили автора сценарію, локації для реконструкцій унікальної епохи Бойківського підгір’я початку ХІХ століття , а також максимальне перевтілення однойменного дослідження Івана Франка опублікованого на сторінках Київської старини у 1890 р.

З цього приводу Франко занотував спогад Сенька Буцяка який писав: “«Зразу хотіли їх судити на смерть, але хтось їм порадив, щоби сказали перед судом, що то не вони перші таку кару вигадали, але що за давніх часів усе такий суд бував. Зачали пани шукати в давніх паперах, чи то правда? Шукали, шукали – не могли найти. Аж далі дійшли до таких старих паперів, що вже зовсім були збутніли, так що, як узяли карту в пальці, то вона й розліталася, то мусили карту за картою ножем перевертати. І в тих паперах вичитали, що справді за давніх часів так судили. І то їм помогло».