Місяць: Вересень 2023

Розпочався Перший спортивно-військовий патріотичний табір імені Івана та Петра Франків.

Розпочався Перший спортивно-військовий патріотичний табір імені Івана та Петра Франків.

Сьогодні на території Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі»  розпочався Перший спортивно-військовий патріотичний табір імені Івана та Петра Франків. Метою цього заходу є зібрати молодь Дрогобиччини, розповісти їм про видатного генія Івана Франка, його сина Петра – військового авіатора, науковця-хіміка учасника національно-визвольних змагань 1917-1920 років, співзасновника Пласту, […]

В ДІКЗ «Нагуєвичі» відбулась тематична година до Дня пам’яті трагедії Бабиного яру

В ДІКЗ «Нагуєвичі» відбулась тематична година до Дня пам’яті трагедії Бабиного яру

Напередодні 82-х роковин трагедії Бабиного Яру в Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі» відбулася тематична година, яку підготувала і провела старша наукова співробітниця музею Марія Добрянська. Перший розстріл у Бабиному Яру відбувся 27 вересня 1941 року, коли було вбито 752 пацієнта психіатричної лікарні ім. Івана Павлова. Вона […]

Відеопрезентація Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі»

Відеопрезентація Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі»

Познайомтесь з Державним історико-культурним заповідником «Нагуєвичі». Нехай це коротке відео спонукає кожного відвідати малу батьківщину великого Каменяра. Місце, де народився український геній, який за своє життя написав більше шести тисяч творів. Вивчаймо творчість Івана Франка, його біографію та беремо приклад нескореності: «Я син народу, що вгору йде!»

Перші плоди на іменному кущі калини Мирослави Кот в ДІКЗ «Нагуєвичі»

Перші плоди на іменному кущі калини Мирослави Кот в ДІКЗ «Нагуєвичі»

У різні пори року калина чарує своєю красою. Навесні зацвітає запашним білим цвітом, нібито наречена у білій сукні. Улітку захищає від спеки. Восени вона палає вечірньою зорею, коли достигають важкі грона. Узимку кущ калини особливо гарний. Кругом біліє сніг, а вона гостинно приймає гостей, які […]

Музей Івана Франка

Музей Івана Франка

МУЗЕЙ ІВАНА ФРАНКА Державний історико-культурний заповідник “Нагуєвичі” створений 10 березня 1994 року на батьківщині Івана Франка. В структуру заповідника входять: садиба батьків письменника, музей І. Франка, скульптурна композиція “І. Франко і світова література”, художньо-меморіальний комплекс “Стежка Івана Франка”. Через дорогу, навпроти музею-садиби, знаходиться двоповерхова будівля, […]

Тематична година до Дня пам’яті трагедії Бабиного яру (28 вересня об 11 год.)

Тематична година до Дня пам’яті трагедії Бабиного яру (28 вересня об 11 год.)

Бабин Яр – місце пам’яті та некрополь близько 100 тисяч цивільних громадян і військовополонених, розстріляних нацистами у 1941-1943 роках. Серед них – євреї і роми, червоноармійці, комуністи, підпільники Організації українських націоналістів, в’язні Сирецького концтабору, «саботажники», порушники комендантської години та навіть пацієнти психіатричної лікарні імені Павлова.

Масовий розстріл євреїв у Бабиному Яру 29-30 вересня 1941 року став символом «Голокосту від куль» і нацистської політики масового знищення людей.

Розстріли в урочищі розпочалися відразу після вступу нацистів та їхніх союзників до Києва у вересні 1941 року і відбувалися чи не щоденно до завершення окупації міста.

Найтрагічнішими стали 29–30 вересня, коли вбили майже 34 тисячі євреїв – мешканців Києва. В німецьких донесеннях цю операцію назвали «гросакцією». Формальним приводом для неї стала радянська диверсія зі знищення Хрещатика 24 вересня.

Нацистська операція в Бабиному Яру 29-30 вересня стала однією з наймасштабніших каральних акцій Другої світової війни. Більшість населених пунктів України мають свої більші чи менші «бабині яри» – місця нацистських розстрілів євреїв та інших жертв.

Садиба

Садиба

БАТЬКІВСЬКА ХАТА Музей “Садиба Івана Франка” відчинив двері 27 серпня 1981 р. В основу відтворення садиби покладено етнографічний нарис-спогад Івана Франка “Моя вітцівська хата”(1913 р.), де письменник описав садибу батьків, подано зовнішний та внутрішній вигляд кожної будівлі — хати, шопи (місце зберігання сільськогосподарського реманенту), шпихліру […]

Майстер-клас «Осіння мелодія лісу»

Майстер-клас «Осіння мелодія лісу»

На базі філії Дрогобицької дитячої художньої школи, яка нещодавно відкрилася в Нагуєвицькій середній загальноосвітній школі І-ІІІ ст. ім. І. Франка наукова співробітниця Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Любов Плюйко провела майстер-клас «Осіння мелодія лісу». Це дало змогу ознайомити дітей з різноманітними техніками зображення, уміння бачити красу […]

Наші партнери та друзі

Наші партнери та друзі

Львівська обласна рада

 

 

Львівська обласна військова адміністрація

 

 

Дрогобицька районна військова адміністрація

 

Дрогобицька міська рада

 

Міжнародний фонд Івана Франка

 

Дрогобицький державний педагогічний університет ім. Івана Франка

Дрогобицький фаховий музичний коледж ім. Василя Барвінського

 

Музей «Дрогобиччина»

 

Державне підприємство «Дрогобицький лісгосп»

 

Львівський академічний обласний музично-драматичний театр ім. Юрія Дрогобича

 

 

Львівщина – люди дії

 

 

Українське фотографічне товариство

 

 

Фотографії строго Львова

 

Львівський клуб історичної реконструкції «Чорна Галич»

 

Кінотеатр «Злата»

 

 

Видавництво «Посвіт»


 

 

Громадська організація «Вело Дрогобич»

 

 

Торгова марка «Меденицькі джерела»

 

 

 

 

МЕДІЙНІ ПАРТНЕРИ:

«Медіа Дрогобиччина»

«ВАРТО» Галицькі новини

 

Дрогобицьке Інтернет телебачення

 

Сайт «Еспресо»

 

101.4 «Твоє радіо»

 

Радіо KOTERMAK

Майстер-клас «Осіння мелодія лісу» (22 вересня об 11 год.)

Майстер-клас «Осіння мелодія лісу» (22 вересня об 11 год.)

Цей майстер-клас дасть змогу ознайомити дітей з різноманітними техніками зображення, формувати естетичні почуття, активізувати творчу ініціативу, формувати здібності та емоційно насолоджуватись сприйманням художніх образів природи в образотворчому мистецтві; розвивати кольоровідчуття ока, творче мислення, уміння бачити красу і гармонію довколишнього світу; виховувати акуратність у процесі роботи з […]

Перший спортивно-військовий патріотичний табір імені Івана та Петра Франків

Перший спортивно-військовий патріотичний табір імені Івана та Петра Франків

З 30-го вересня по 1-ше жовтня 2023 року у Нагуєвичах відбудеться Перший спортивно-військовий патріотичний табір імені Івана та Петра Франків. Запрошуємо на виховання українську молодь. Відродження тяглості традиції парамілітарного руху 1920-1930-х рр. відбуватиметься на Празник Покрову Пресвятої Богородиці на території Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі».

Лекція «Лукія Гумецька»

Лекція «Лукія Гумецька»

Постать львівського вченого мовознавця-славіста, доктора філологічних наук, професора Лукії Лукіянівни Гумецької багатогранна і цікава для дослідників, однак ще мало вивчена. Тому, щоб таких «білих плям» ставало менше в Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі» періодично проводяться лекції, семінари, розповіді про таких людей, про яких мають знати, як молоді, так і дорослі. Отже, про Лукію Гумецьку, яка має пряме відношення до родини Івана Франка, сьогодні для маленьких і допитливих відвідувачів розповіла наукова працівниця музею Галина Топільницька.

Саме Лукія Лукіянівна в 1934-1938 роках була класним керівником внучки Івана Франка – Зіновії Тарасівни, коли вона навчалася у Львові, в українській школі ім. Шашкевича. Навчання у цій школі асоціюється у пані Зіновії із світлом, теплотою і затишком, чистотою та охайністю. Перед вчителями всі були рівні. Не було «привілейованих», «любимчиків», не було розшарування за соціальним чи маєтковим ступенем.

Як пише у своїх спогадах Зіновія Франко: «Перед вчителями всі були рівні. І це не було виробленою тактикою поведінки, а було натуральною сутністю стосунків педагогів з дітьми. Чому ж так було? Тоді я не задавала собі цього питання, але вже з відстані часу зрозуміла, що всіх нас об’єднувала не просто належність до однієї нації, але намагання якнайбільше зробити для неї за тодішніх умов».

Найкращі спогади у Зіновії, пов’язані також із вчителями цієї школи, починаючи від директора школи і класного керівника, до вчителів співу і руханки.

Зеновія Тарасівна зазначає, що усі вони були інтелігентами високого рівня. Педагоги працювали самовіддано із відчуттям свого високого покликання. Особливо теплі спогади про класну керівницю, вчительку української мови професорку Гумецьку Лукію Лукіянівну, котра в силу обставин, замість студентської аудиторії для своїх лекцій, слухачами мала учнів.

«В моєму уявленні вона була дуже вимоглива, але беззастережно справедлива. ЇЇ лекції всі слухали із затаєним подихом, хотілось запам’ятати все! Я їх і досі пам’ятаю в загальних рисах. Власне, оті початкові знання мови, літератури й історії я завдячую їй».

Народилася Лукія Гумецька у селі Лівча (тепер – Жешувське воєводство, Польща) в родині службовців Лукіяна та Павлини Гумецьких. Ймовірно, на її вибір зайнятися славістичними дослідженнями частково вплинули батькові зацікавлення. Лукіян Іванович Гумецький – доктор права, адвокат у Самборі, був відомим галицьким законодавцем, активним громадським діячем, а окрім того – досліджував життя словенського населення, брав участь у зборах словенського просвітительства. Л. Гумецька навчалася на славістично-україністичних студіях у Львівському університеті під керівництвом видатних полоністів Т. Лера-Сплавінського, Г. Ґертнера, Ю. Кляйнера, україніста Я. Яніва. По закінченні університету в 1929 році та одночасно інституту французької мови та літератури (відділ мови) у м. Тур (Франція) – в 1930 р. отримала науковий ступінь доктора української і слов’янської філології. Викладала в гімназіях та школах Бродів, Львова, у Львівських політехнічному, торгово-економічному та медичному інститутах.

З 1945 р. працювала у Львівській філії Інституту мовознавства АН УРСР. В 1946 – 1950 рр. викладала польську мову у Львівському університеті. З 1951 р. – у відділі мовознавства Інституту суспільних наук АН УРСР (Львів), де в 1956–1971 рр. завідувала відділом мовознавства. В цілому, – віддала інституту 40 років невтомної подвижницької праці, створила один із перших в Україні осередків історичної лексикографії, львівську ономастичну школу.

Теми її наукових робіт різноманітні і актуальні: це проблематика не лише української, а й слов’янських мов, приміром, питання українсько-польських, українсько-білоруських, українсько-західнослов’янських мовних зв’язків давнього періоду.

За «Словник староукраїнської мови XIV—XV ст.» в 1981 році стала першим лауреатом Премії імені І. Я. Франка – премії Національної академії наук України за видатні роботи в галузі філології, етнології та мистецтвознавства.

Померла на 87 році життя і похована на Личаківському кладовищі у Львові.

 

Лекція «Лукія Гумецька» (15 вересня об 11 год.)

Лекція «Лукія Гумецька» (15 вересня об 11 год.)

Що ви знаєте про Лукію Гумецьку? Справді, постать львівського вченого мовознавця-славіста, доктора філологічних наук, професора Лукії Лукіянівни Гумецької багатогранна і цікава для дослідників, однак про неї дуже мало знають і ще мало вивчена. Теми її наукових робіт різноманітні і актуальні: це проблематика не лише української, […]

Галина Сабат, Богдан Лазорак та Микола Галів – лавреати Всеукраїнської мистецько-наукової премії імені Юрія Дрогобича 2023 року

Галина Сабат, Богдан Лазорак та Микола Галів – лавреати Всеукраїнської мистецько-наукової премії імені Юрія Дрогобича 2023 року

Сьогодні, 8 вересня, в приміщенні Всеукраїнського товариства «Просвіта» відбулося вручення Всеукраїнської мистецько-наукової премії імені Юрія Дрогобича. Ця премія вручається вже вдруге, відзначаються нею, відповідно до положення про премію, письменники, художники, науковці, музиканти, котрі зробили значний внесок у розвиток культурно-мистецького життя Дрогобича, здійснили ґрунтовне наукове дослідження […]

Етно-фест в Нагуєвичах, 27 серпня 2023 року

Етно-фест в Нагуєвичах, 27 серпня 2023 року

Дрогобицька земля вшановувала свого геніального сина Івана Франка. Розпочалися урочисті заходи, приурочені 167-ій річниці від дня народження Івана Франка поминальним Богослужінням біля Пам’ятного Хреста до скасування кріпацтва 1848 р. авторства Якова Франка.

Адміністрація та хранителі Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» висловлюють вдячність усім учасникам фестивалю, усім хто відвідав цей благодійний захід.

На сьомому етно-фесті зібрали більше 1 мільйона 400 тисяч гривень для купівлі безпілотника Франко-Shark!!!